Vezetékkel vagy vezeték nélkül?

A technológia fejlődésével egyre több ágazat foglakozik vezetékes és vezeték nélküli berendezések, műszerek és eszközök készítésével. A riasztórendszerek esetében is lehetőség van a kétféle típus közül választani, a kérdés csak az, hogy számunkra melyik a szimpatikusabb megoldás. Azt pedig mindenképpen tudnunk kell, hogy bármelyik lehetőség mellett is döntünk, valamilyen szinten kompromisszumot kell kötnünk. Mindegyik riasztórendszer megfelelően funkcionál, de minden ügyfélnek mások az igényei, illetve az elvárásai, amiket egyetlen riasztó rendszer sem tud egy az egyben teljesíteni.

Most nézzük meg, milyen érvek szólnak a manapság elterjedőben levő vezeték nélküli riasztórendszer mellett. A vezeték nélküli, más néven rádiós riasztórendszer kiépítéséhez és tökéletesítéséhez, csak úgy, mint minden egyébhez is, természetesen idő kellett. A prototípus elkészítését, illetőleg az első időszakban forgalomba helyezett eszközök alkalmazását követően visszajelzések érkeztek a gyártók felé, amik alapján a szakemberek utómunkálatokat hajtottak végre, míg nem kiforrta magát az új rendszer. Az eszközök tökéletesítése által viszont ma már megkérdőjelezhetetlen a vezeték nélküli eszközök előnyei.

Az első vezeték nélküli eszközök csak egyféle mozgásérzékelővel, illetve nyitásérzékelővel voltak összekapcsolhatóak. De a fejlesztéseknek hála ma már törés és füst, illetve szén-monoxid-érzékelőkkel is összeköthetőek. De lehetőség van vízérzékelővel, több féle mozgás és nyitásérzékelővel, valamint rádiós bővítő modullal és radarral kombinált érzékelővel is összekapcsolni a vezeték nélküli eszközöket.