Riasztórendszerek alapfogalmai laikusok számára (4. rész)

Egy riasztórendszer számtalan zónatípussal rendelkezhet, melyek mindegyike más és más működési jellemzőkkel ruházhatja fel az érzékelőket. Választani lehet azonnali, késleltetett, követő, illetve Stay/ Away zónatípus közül, melyek riasztás esetén másként viselkednek. Például, ha azonnali zónát választunk, behatoláskor egy pillanat múlva már riaszt az érzékelő, mely hangos szirénázással jár együtt és a távfelügyelet is pillanatok alatt értesül az eseményről.

A riasztórendszer PGM kimenete esetében a behatolás jelző központ programozható kimenetéről beszélünk, mely lehet állapot visszajelző, illetve programozható is. Az állapot visszajelző funkcióval rendelkező PGM kimenet által bizonyos vezérlések valósíthatóak meg. Ide tartozhat az élesített riasztórendszer visszajelzésére szolgáló villogó led működtetése. Vezérelhető PGM kimenet és egy plusz eszköz, mondjuk egy távirányító vagy billentyűzet, segítségével működésbe hozható többek között egy garázskapu. Ehhez természetesen szükség van a fogadó elektronikára, jelen esetben a garázskapura hangolt vezérlő bemenetre is, mely fogadja a távirányítóból érkező jeleket.

A riasztórendszer eseménytára arra való, hogy bármilyen előző eseményt vissza lehessen nézni, mely lehet bármilyen művelet, illetve az esetleges behatolás és riasztás is ide tartozik. Eseménynaptár segítségével nyomon lehet követni, hogy ki és mikor élesítette vagy inaktiválta a riasztórendszert. De tökéletes arra is, hogy a riasztások helyét meghatározzuk, vagyis, hogy melyik érzékelő vette a jelet, miszerint behatolás történt. Ha a riasztórendszer fel van szerelve LCD kijelzővel, könnyedén le lehet olvasni az eseménytár által nyújtott adatokat.

A riasztási memória pedig egy rövidtávú emlékeztető rendszer, mely eltárolja a behatolás helyét, idejét és az eszköz kódját kijelzi, mely a behatolást érzékelte.