Riasztórendszerek alapfogalmai laikusok számára (3. rész)

 Előző blogjainknak hála már oly sok alapfogalmat érthetnek és ismerhetnek olvasóink, melyek értékes információként alkalmazhatóak riasztórendszer igénylése és vásárlása esetén.

Mindezek mellett, jó, ha tudjuk, hogy egy riasztórendszer távirányítója, mely hasonló küllemű, mint egy kapunyitó, alkalmas a riasztó be, illetve kikapcsolására. Sőt egy távirányító pánikriasztás indítására is alkalmas, mely csendes riasztás esetén a távfelügyelet felé adja le jelzését. Ennek köszönhetően, betörés esetén azonnal értesül erről a rendőrség is és percek alatt kiküldhetnek egy járőrt, aki biztosítja a helyszínt és szükség esetén megvédi az ingatlanban lakókat, tartózkodókat. De emellett van mód arra is, hogy a riasztórendszer bekapcsoljon és a sziréna megszólaltatásával menekülésre késztesse a betörőket.

A riasztórendszer GSM modulját akkor szokták alkalmazni, ha az adott ingatlanban nincsen vonalas telefonkészülék. A GSM modul rendelkezik egy sim kártyával, mely bármelyik szolgáltató terméke lehet. Ennek segítségével a modul beépített kommunikátorként működik és esetleges riasztás esetén felkeresi a riasztórendszer a tulajdonos mobiltelefonját, vagy a távfelügyelet számára adja lejelzését.

Partíció, más néven terület, alkalmazása esetén több helyszínt képes lefedni egyetlen riasztórendszer. Ezáltal olyan, mintha különböző területekhez több riasztórendszer tartozna, miközben csak egy védi tulajdonát. Ezt lakások és hozzájuk tartozó garázs védelme érdekében szokták alkalmazni a szakemberek.