Riasztórendszerek alapfogalmai laikusok számára (2. rész)

 Ha kültéri szirénáról van szó, egy fény és hangjelzést leadó eszközt kell magunk elé képzelni, mely a riasztórendszer fontos részét képezi. Minden kültéri szirénára jellemző, hogy szabotázsvédett, tehát bármilyen külső ráhatás következménye egy 12 dB-es szirénahang lesz. Vagyis, ha valaki elvágja a vezetéket, megpróbálja leszerelni vagy csak egyszerűen leverni az eszközt, azonnal riaszt a készülék. Sőt, a szakemberek a kültéri sziréna külső burkolatán belül elhelyeznek egy akkumulátort is, mely segítségével az eszköz riasztás esetén megnövekedett áramfelülettel rendelkezik.

Beltéri sziréna esetén egy hangjelzést leadó eszközről beszélhetünk, de természetesen létezik hang és fényjelzést leadó készülék is, csak a kereslet sokkal kisebb rájuk.

A zónabővítő modul a riasztórendszer azon eleme, mely a riasztóközponthoz történő még több érzékelő rákötését leszi lehetővé.

Ha tápegységről beszélünk, akkor a riasztórendszer áramellátó részét vesszük górcső alá. Egy átlagos behatolás jelző működéséhez 16 voltos váltófeszültség (röviden V AC) szükséges, míg a különféle részegységes számára további 12 V AC-ról szokták energiával ellátni. Ehhez gyakorta segéd tápegységet szoktak használni.

Rádiós modul esetében a riasztórendszer azon részéről beszélünk, ami a vezeték nélküli érzékelők jeleit fogadja. Ezt követően továbbításra kerül minden adat a riasztóközpont felé, ahol a kiértékelés következik. A rádiós modul állhat magában, illetve lehetőség van például billentyűzettel vagy más kellékkel való összekötésre is.