Riasztórendszer plusz funkciói és eszközei a meghibásodás, illetve behatolás ellen

A riasztórendszerek felügyeleti számítógéppel való kommunikációja alapesetben vezetékes telefonvonal segítségével valósul meg, de ennek egy továbbfejlesztett változata a GSM modul, mely előnye a rongálások kizárásában rejlik. A GSM modul megfelelő telepítése esetén a behatolók nem férnek hozzá az eszközhöz, ezáltal nem tudják megakadályozni a riasztójelzés leadását. Másik lehetőség a GPRS jelzésleadás, ami mobiltelefon hálózatot alkalmaz a szükséges időben. A rendszer pár percenként ellenőrzi az eszköz, illetve a központ között létrehozott kapcsolatot. Ha valamiért nem érzékeli vagy valamiért megszűnt a kapcsolat, akkor a szerződés szerint járnak el a diszpécserek, ami az ügyfél felkeresését és a járőrök kiküldését is magába foglalhatja.

​Szabotázsról akkor beszélhetünk, amikor a külső behatolás ellen védekezünk. Ha a riasztórendszer aktiválva van, és a behatoló igyekszik elvágni a kábelt, vagy a rendszer egyik eszközét igyekszik semlegesíteni, akkor lép érvénybe a szabotázs és a központba megtörténik a riasztás leadása.

​Szó eshet telefonhibáról, mely a riasztórendszer és a távfelügyelet összeköttetésének kapcsolatmegszűnését jelenti. A riasztórendszer állandó figyelemmel kíséri a telefonvonal meglétét, ha ezt nem érzékeli, hibaüzenetet küld róla.

​Egy riasztórendszer esetében néha előfordul, hogy akkumulátorcserére van szükség. Az által, hogy egy akkumulátor 3-5 éven keresztül szolgálja hűen a riasztórendszer tulajdonosait, számolni kell azzal, hogy később cserére lesz szükség. A riasztórendszer akkumulátorának merüléséről információt közöl az eszköz, ennek köszönhetően még a lemerülés előtt fel lehet azt tölteni és probléma esetén ki is lehet cserélni.