Mozgásérzékelők típus szerint (1.rész)

A riasztórendszer szerves részét képezik a hagyományos működésű mozgásérzékelők, más néven PIR-ek. Ezek az eszközök a környezeti hő képét figyelik meg és csak abban az esetben adnak le riasztást, ha hőeltérést tapasztalnak.

​Az MW mozgásérzékelő egy másik elv alapján működő eszköz, mely mikrohullámok által térképezi fel a környezetét. Tehát a riasztórendszer azért jelez be, mert a környéken mozgó testek más frekvenciájú energiát vernek vissza, mint a mozdulatlan tárgyak és testek.

De létezik egy harmadik, kombinált mód is, mely az eddig említett két eszköz egyvelege. Működési elve ötvözi az előző kettőt és MW +PIR elnevezést viseli. Vagyis, a PIR és MW mozgásérzékelők között összeköttetést hoznak létre és csak abban az esetben történik riasztás, ha mindkét érzékelési mód egyszerre jelez.

​Ha kültéri védelemről van szó, akkor általában kültéri mozgásérzékelőkről és infrasorompókról beszélhetünk. Ezek az eszközök kertünket és udvarunkat, illetve kocsi beállónkat pásztázzák, illetve ezeket a területeket védik meg az illetéktelen betolakodóktól.

Héjvédelemre a riasztórendszer eszközeinek egy csoportja hivatott, amik nyílászárókat és falakat, illetve üvegfelületeket óvnak a sérüléstől és a behatolásról. Ilyenkor nyitásérzékelőket, rezgés és falbontás érzékelőket, valamint üvegtörés érzékelőket válogatnak össze szükség szerint, illetve telepítenek az alaprajznak megfelelően.