Biztonsági kamera vásárlásánál figyelendő szempontok


Miért a Dahua termékeket válasszuk?

A Dahua jelenleg a világ egyik legnagyobb CCTV videomegfigyelő eszközök gyártója a világon. Professzionális megoldásokat kínál a biztonságtechnika területén mind ipari, üzleti és lakossági ügyfeleknek megfizethető áron. A termékekre 3 év garanciát vállal a gyártó, a meghibásodási arány még garanciális idő után több éven túl is elenyésző.


IP vagy hagyományos (analóg kamera rendszer)

Az alapvető különbség az IP és Analóg rendszerek között nem is a felbontás, hanem inkább a jelátvitel módjában van. A hagyományos (analóg) rendszerek jelátvitele megegyezik a már 50 éve használt régi televíziós adással. IP rendszerek esetén digitális jelátvitel történik, úgy mint egy számítógépes hálózaton ahol nagyobb a sávszélesség az információ átvitelhez. Szerencsére léteznek olyan hibrid rendszerek, rögzítőegységek, ahol a két rendszert lehet kombinálni.

Mi az előnye és hátránya a két különböző technológiájú rendszernek?

Analóg, hagyományos

Előny:

- kedvező ár

- minimum FULL HD felbontás elérhető

- UTP és KOAX kábelhálózaton is működőképes, tehát minden regi kiépített kábelhálózathoz csatlakoztatható

Hátrány:

-korlátozott a felbontás (max. 5mpix)

-vezeték nélküli jelátvitel nehezen kivitelezhető

-a kép zavarosabb lehet

IP rendszerek

Előny:

- nagyobb felbontások, tisztább képminőség

- nincsenek zavarok a képben

- speciális funkciók lehetősége (pl. rendszámfelismerés, vonalátlépés stb.)

- vezeték nélküli megoldások

Hátránya:

- drágább a hagyományosnál


Felbontás

A jelenleg kapható kamerarendszerek legalább 2 megapixel (FULL HD) felbontásúak. Ez a felbontás, általában kisebb területek megfigyelésére mint pl: családi házak falsíkjának, nyílászáróinak megfigyelésére, vagy egyéb helyiségek áttekintő jellegű megfigyelésére elégséges. A nagyobb 4,5 megapixeles felbontással részletgazdagabb képet kapunk ami főleg nagyításnál érzékelhető különbség. Olyan esetben ajánljuk ahol nagy távolságokat kell figyelni, vagy egy adott dologra akarunk fókuszálni és ott a részleteket is tisztán szeretnénk látni pl. gépjármű rendszám leolvasása, üzletek kassza megfigyelése stb.

FONTOS HOGY A MEGAPIXEL NEM MINDEN! FŐLEG AZ ÉJSZAKAI KÉPNÉL NAGYON FONTOS MILYEN A GYÁRTÓ, MÁRKA VAGY TÍPUS. SOK ESETBEN A JÓVAL NAGYOBB MEGAPIXELES OLCSÓBB KAMERA ROSSZABB KÉPET AD MINT EGY DRÁGÁBB DE ALACSONYABB FELBONTÁSÚ!  


Kamerák látószöge

A látószöget az objektív nagysága határozza meg. A fix objektíves kamerák (általában 2,8 – 3,6 mm) kb. 78 – 90 fok látószöggel rendelkeznek ami megfelel pl. családi házak, társasházak, üzletek, telephelyek stb. terület áttekintésére. Amennyiben bizonyos részleteket, tárgyakat, gépjármű rendszámokat, pénzt stb. akarunk megfigyelni vagy akár a látószöget a felszerelés után módosítani, akkor nem a fix, hanem az állítható variofókuszos kamerákra van szükségünk. A PTZ motorosan forgatható kamerák hátránya, hogy az úgy fog 360fok területet lefedni, hogy mechanikailag az objektívet forgatja egy motor ami csökkentett élettartammal jár és drágább is és mindig az aktuális pozícióhoz képest szemben lát csak, maga mögé nem. Ilyen kamerát olyan helyre érdemes inkább szerelni ahol élőerős őrzés, vagy 24 órás szolgálatban egy személy van megbízva a vezérlésével. Pl: nagyobb áruházak


DOME (félgömb) vagy Cső kivitel

A két kivitel között a fő különbség csak külső kialakításban van,. Általában azonos tudású kamerák megtaláhatóak mindkét kivitelben. A Dome kamerának az előnye, hogy nehezebb leverni, vandálbiztosabb. A cső kamera előnye ha fontos, hogy feltűnő legyen talán jobban észrevehető, elrettentőbb hatású.  


Vezetékes vagy WIFI s rendszert?

A vezetékes rendszerek egyértelműen stabilabbak. WIFI s kamerák esetén a stabilitás szinte teljes mértékben a wifi hálózattól függ. Meglévő hálózatra történő illesztés esetén nem tudunk garanciát vállalni a megfelelő működére. A WIFI kamerák tápellátást is meg kell oldani vezetékkel csak az adatkommunikációt nem.  


A felvétel tárolása

A kamera felvétel legbiztonságosabb és legnagyobb adatmennyiség tárolásának módja különböző kapacitású HDD merevlemezen keresztül történik ami a rögzítőegységbe szerelhető be. Minél nagyobb a kamerák darabszáma és felbontása, annál nagyobb kapacitás szükséges az akár több hetes vagy hónapos adatok tárolására egyéni igények szerint. A felvétel visszajátszáshoz pedig a helyszínen a rögzítőegységre csatlakoztatható számítógépes monitor, TV vagy laptop segítségével tudjuk a felvételt visszanézni és USB Pendrivere kimenteni. Az SD kártyás megoldásnak a hátránya, hogy kevesebb a felvételi kapacitás és maga a kamera rongálásánál az adat is elveszhet mivel az nem egy külön rejtett helyen (ahogy a videorögíztő esetében) hanem az maga a kamera belsejében helyezkedik el.


Távoli betekintés interneten keresztül, okostelefonon, tableten, lapotopon stb.

Bármilyen rendszert is választunk, a ma kapható összes biztonsági kamerarendszert el lehet érni interneten keresztül. Az élőkép betekintésre lehetőség van helyben egy TV vagy monitor segítségével, illetve ezen felül célszerű az internetes elérést is választani ami semmilyen plusz költséggel nem jár azon felül, hogy a rögíztőegység internet routerhez való kábeles vagy vezeték nélküli csatlakozását kell megoldani.


Milyen helyre, milyen rendszert röviden?

Lakosság: 2 megapixel vagy 5mpx analóg vagy 2 megapixel IP.

Üzletek: Minimum 2 megapixel analóg de inkább 2mpx IP. Kasszák megfigyelésére 4 mpx IP.

Ipari, mezőgazdasági: Minimum 2 megapixel IP de inkább 4 mpx IP

Természetesen mindent a helyi adottságok,igények és a rendszerre rászánt összeg keret határoz meg. A fenti ajánlás csak egy útmutató.