Alarm Wachter
Azonosító:  
Jelszó:
Belép
Ingyenes helyszíni felmérés Debrecenben és környékén
HÍRLEVÉL
Adja meg e-mail címét!

Riasztástechnika

Cégünk elsősorban a kiváló minőségű kanadai DSC riasztórendszereket forgalmazza, telepít, karbantartja. A lakásba vagy más nem lakás célú ingatlanokba épített riasztók, másik nevén behatolásjelzők alapjába véve nem különböznek egymástól. A riasztóhoz csatlakoztatott egységeket pl: érzékelők, hang és fényjelzők, kezelőegységek stb, típusát és számát mindig a védett objektum helyi adottságai, illetve egyéni igények határozzák meg.

Hogyan működik egy behatolásjelző rendszer

Üdvözöljük a DSC biztonsági rendszerek áttekintésében. Egy riasztó rendszer első látásra bonyolultnak tűnhet, de ezzel a kis rövid bemutató segítségével, rávilágítunk, hogy a DSC rendszer rendkívül egyszerű és könnyen használható bárki számára.

Természetesen a behatolásjelző rendszerek védenek az illetéktelen behatolók ellen, de az életünket veszélyeztető környezeti és természeti hatások ellen, mint a füst, szén-monoxid, az alacsony hőmérséklet és a vízszivárgást is képesek jelezni. Igazi VÉDELMI rendszerek.

Számos új lehetőségeket biztosít a rendszer felhasználóinak. Egy elkészült házban/lakásban az utólagos kábelezés már számos esetben nem kivitelezhető. A vezeték nélküli rendszerek ebben az esetben tökéletes megoldást kínálnak. Szükségtelenné teszik a vezetékezést miközben ugyanazt a biztonsági szintet és szolgáltatást nyújtják, mint a hagyományos, vezetékes rendszerek.

Hogyan működik egy behatolásjelző?
Ebben a kis áttekintésben ismertetjük a biztonsági rendszer összetevőit, melyeket 5 csoportba sorolhatunk: Billentyűzetek és központok, Héjvédelem, Kommunikáció a távfelügyelet. Hogy érthetőbbé tegyük az áttekintést, vegyünk egy egyszerű alaprajzot, amelyen megmutatjuk hogyan vannak elhelyezve az egyes eszközök.

hogyan működik egy behatolásjelző

Billentyűzet és központ

Minden biztonsági rendszer rendelkezik legalább egy billentyűzettel, amely általában a bejárati ajtó közelében van elhelyezve. Ez lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy élesítse rendszerét, amikor elmegy, illetve hazaérkezésnél kikapcsolja. A DSC billentyűzetek különböző méretben és funkciókkal állnak rendelkezésre igény szerint, vezetékes és vezeték nélküli változatban.

billentyűzet

A DSC rendszerek élesíthetők/hatástalaníthatók vezeték nélküli kulccsal. Ez lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy csupán egy gomb megnyomásával be illetve kikapcsolja rendszerét. Néhány DSC rendszerhez illeszthető fali 4 nyomógombos vezeték nélküli panel is. Hasonló, mint a vezeték nélküli kulcs, élesíthető, hatástalanítható a rendszer egy-egy gomb megnyomásával, de nem helyettesíti a billentyűzetet, csupán kényelmi szempontokat szolgál.


Héjvédelem

A héjvédelem az első védelmi vonal a behatoló ellen. Magában foglalja az ajtó/ablak nyitásérzékelőket és a rezgésérzékelőt is.

A nyitásérzékelőket általában ajtóknál/ablakoknál kell elhelyezni, mindenekelőtt az épület földszintjén. Céljuk, hogy a rendszer jelezze, ha az ajtó/ablak nyitva vagy zárva van. A rendszert lehet programozni úgy, hogy ha egy ablak/ajtó nyílik, azonnal riasztást adjon vagy elindítson egy késleltetést, ami idő alatt ki lehet kapcsolni a rendszert. A késleltetést leggyakrabban a főbejáratnál használjuk, ahol a felhasználó általában belép vagy elhagyja az épületet.

Az ajtó/ablak nyitásérzékelőket is ki lehet iktatni, amikor beélesítjük a rendszert. A kiiktatás lehetőséget ad arra, hogy bekapcsoljuk a renszert úgy, hogy egy vagy több ajtó/ablak ideiglenesen nyitva hagyható legyen. Pl.: egy kiiktatott ablaknyitás érzékelőnél az ablakot nyitva hagyhatjuk, miközben a rendszer többi része ba van kapcsolva. A kiiktatott zóna automatikusan törlésre kerül, ha a rendszert kikapcsoljuk.

héjvédelem

belső védelem
Belső védelem

A beltéri védelem a második védelmi vonala a riasztó rendszernek. Ide sorolhatjuk a mozgás és üvegtörés érzékelőket.

Mozgásérzékelőket akkor használjuk, ha senki sem tartózkodik a helyiségben. Az érzékelő feladata, hogy jelezze a központnak, ha a helyiségben mozgás történik. Mozgásérzékelőink 25kg-ig kisállat védettek. Ez lehetővé teszi, hogy a házi kedvencek szabadon mozoghassanak otthonunkban élesített állapotnál is, mellette távol tartva az illetéktelen behatolókat.

Üvegtörés érzékelőink jelzik a központnak, ha betörnek egy ablakot. Így elriasztja a behatolót, hogy a betört ablakon bejusson a védett területre.


Élet és érték védelem

Ide tartoznak az alábbi eszközök: füst, szén-monoxid, alacsony hőmérséklet -és vízérzékelők.

Füst és szén-monoxid érzékelőket lehet illeszteni a rendszerhez, amelyek veszély esetén időben riasztást adnak. A távfelügyeletet is riaszthatják ilyen veszélyek esetén. A távfelügyelet ilyen jelzéskor azonnal intézkedni tud, a megfelelő beavatkozó egységeket a helyszínre tudja küldeni, például Tűzoltóság, Rendőrség, Mentők.

Alacsony hőmérsékeltérzékelők egyes DSC billentyűzetekbe vannak beépítve. A téli hónapokban az alacsony hőmérsékletérzékelő segít figyelmeztetni a beltéren kialakuló fagyok ellen. Ennek következménye lehet a fűtési csövek elfagyása, törése. Hasznos funkció, ha a felhasználó messze van a helyszíntől vagy hosszabb ideig távol tartózkodik. (például: nyaralóban, ...)

A vízérzékelő egy lehetőség, hogy figyelmeztesse a felhasználót a csőtörés vagy vízszivárgás tényéről. Ezek az érzékelők segítenek megakadályozni, hogy a csőtörés okozta vízszint emelkedés jelentősebb károkat okozzon. Célszerű ezeket az érzékelőket a vizes helyiségekben, mosogépek, szivattyúk közelében vagy alagsorba, pincében elhelyezni. A távfelügyelet ilyen jelzéskor azonnal intézkedni tud, a megfelelő beavatkozó egységeket a helyszínre tudja küldeni.

Élet és érték védelem

Kommunikáció a Távfelügyelettel

Annak érdekében, hogy a riasztó rendszer valóban hatékony legyen, össze kell kötni egy távfelügyeleti állomással. A távfelügyelet reagál az adott sürgősségi helyzetre, amikor riasztás érkezik egy objektumból. Felveszi a kapcsolatot a Felhasználóval telefonon, hogy ellenőrizze a riasztást és ennek függvényében egységeket a helyszínre tudja küldeni.

Távfelügyelet

A riasztó rendszer képes kommunikálni a Távfelügyelettel telefonon, interneten, illetve a GSM/GPRS hálózaton keresztül is. Ezek közül a leggyakoribb a telefonvonalas és GSM/GPRS kommunikáció. GSM/GPRS kommunikációt gyakran használják tartalék kommunikációs kiegészítőként (abban az esetben, ha vonalas telefon vagy internet nincs).

Az internet alapú kommunikáció napjainkban egyre nagyobb teret hódít. A jól felépített és szakember által telepített behatolásjelző rendszerek nagy biztonságot nyújtanak az otthoni, illetve üzleti felhasználásokban. Használatuk egyszerű, könnyen elsajátítható és az általuk nyújtott szolgáltatások segítenek a mindennapi életben